Laboratoriet informerer - Landbrug >> Artikler >> Fra håndværk til stordrift

Fra håndværk til stordrift

Sidebar Image

Der er langt fra de flestes opfattelse af et laboratorium til den daglige virkelighed i et af Europas største laboratorier inden for fødevarer og foder

Tidligere tiders billede af laboratoriet med glas og kolber, kemikalier og røg er afløst af billedet af en fabrik med masser af it, robotter, avanceret måleudstyr og prøveglas i hobetal - alle forsynet med stregkoder.

Stordrift er også nødvendigt for laboratorier for at sikre konkurrencedygtighed. Et hav af små laboratorier er lukket gennem de seneste år, og kun et fåtal er tilbage.

I det ”lille og gamle” laboratorium afleverede kunden prøven direkte til laboranten, der så at sige ”bar” prøven gennem laboratoriet - for til sidst at få kemikerens godkendelse af resultatet og sende rapporten.

I det moderne laboratorium starter processen ude ved kunden, hvor laboratoriet ofte har ansvaret for at afhente prøven og transportere den til laboratoriet. Her bliver prøven registreret, hvis kunden ikke allerede har gjort det fra sin egen PC, og prøven flyttes herefter i laboratoriet fra proces til proces.

Det hele styres af stregkoder og et avanceret it-system kaldet LIMS (Laboratory InformationManagement System). Personalet er specialiseret til dele af den samlede proces. Kemikeren findes fortsat, men han/hun er nu hjulpet af en række automatiske kontroltest for at sikre, at resultatet er korrekt.

Rapportering sker automatisk til kunden via e-mail, SMS eller anden elektronisk dataoverførsel.

At være verdens største laboratoriekæde forpligter. Eurofins råder over mere end 25.000 forskellige metoder. Alle disse metoder er tilgængelige - også for vores danske kunder. Gruppen beskæftiger mere end 50 medarbejdere på fuld tid med udviklingsarbejde, og vi har et dagligt nyhedsmedium, der opsamler nyt om fødevarer, foder og miljø fra hele verden. Disse informationer spredes til alle vores laboratorier - til gavn og glæde for vores kunder og for os selv. Det er svært at overraske os - vi sætter nemlig en ære i at være ”først med sidste.