Mælkelaboratoriet >> Mejeriprodukter >> Ost

Ost

Sidebar Image

Inden for osteområdet udføres en bred vifte af analyser - lige fra referenceanalyser til brug for eksport certifikater til kontrol af produktionen.

Et af Eurofins Steins specialer er certificeringsordninger af blandt andet Esrom og Danablu. Igennem certificeringsordningen kontrolleres og sikres det, at begge oste lever op til deres oprindelse - samt at produktstandarden er ens.

Kvalitetskontrol af ost omfatter såvel kemiske og mikrobiologiske som fysiske og sensoriske metoder. Typisk bestemmes ostens indhold af vand, salt og fedt samt smudsindhold og surhedsgrad (pH). Mikrobiologisk er det som regel det totale kimindhold samt de patogene Listeria monocytogenes og Slamonella spp., der analyseres for.

Eurofins Steins kan tilbyde disse og mange flere supplerende analyser for ost, bland andet en akkrediteret sensorisk kvalitetskontrol, som Eurofins har bred erfaring med.

Vi varetager blandt andet EU certificeringsordningen BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse), for ostene Esrom og Danablu. Denne kontrol omfatter udover virksomhedsinspektioner kemiske og sensoriske analyser, hvor resultaterne skal leve op til de krav, der er fastsat i certificeringsordningen.

Den akkrediterede sensoriske kontrol foregår ved bedømmelser hvor ostenes ydre, farve, bygning konsistens og lugt og smag vurderes af et dommerpanel af erfarne personer fra branchen, der er trænede efter ISO 8586-2:2008.

Se mere om BGB ordningen på hjemmesiden for danske BGB oste http://www.danskebgboste.dk/ eller på EU’s hjemmeside for fordningen http://ec.europa.eu/agriculture/quality/.