JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Danmark >> Nyheder >> Fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer (FKM) af pap og papir

Fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer

Sidebar Image

Fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer (FKM) af pap og papir

Fødevarestyrelsen er kommet med nogle ændringer i forhold til vurdering af indhold af total organisk fluor (TOrF) i pap og papir til fødevarekontakt.

Fluorerede stoffer tilhører en gruppe kemiske stoffer, som er svært nedbrydelige og som kan ophobes i mennesker og dyr. Der er flere af disse stoffer der mistænkes for at være kræftfremkaldende, skadelige for immunforsvaret og hormonforstyrrende. De anvendes til bl.a at imprægnere fødevarekontaktmaterialer (FKM) af pap og papir (fx bagepapir, madpapir og fastfood emballage).

Hidtil har Eurofins Product Testing anbefalet vores kunder at følge Fødevarestyrelsens anbefalede grænseværdi for det totale indhold af organisk fluor på 0,35 µg/dm² i pap og papir med direkte fødevarekontakt. Denne anbefalede grænseværdi er ultimo april blevet erstattet af en såkaldt indikatorværdi på 10 µg/dm² (10 mikrogram organisk fluor per kvadratdecimeter papir eller pap). 

Indikatorværdi

Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, at den nye indikatorværdi er indført for at kunne hjælpe erhvervet med at vurdere, om pap og papir er tilsat organiske fluorerede stoffer. Indhold under den nye indikatorværdi betragtes som baggrundsforurening, og virksomheden kan dermed bruge værdien til at sikre sig, at papiret ikke er behandlet med organiske fluorerede stoffer.

Fødevarestyrelsen understreger, at indikatorværdien ikke er det samme som en grænseværdi. Det er fortsat tilladt at anvende eller fremstille pap og papir med indhold af organisk fluor over indikatorværdien. Men som for alle andre stoffer i fødevarekontaktmaterialer, må indholdet ikke give anledning til afsmitning til fødevarerne i sundhedsskadelige mængder. 

Rammeforordningen 1935/2004 artikel 3

Høje indhold af organisk fluor kan tyde på, at der har været anvendt organiske fluorerede stoffer til at imprægnere/coate fødevarekontaktmaterialet. Men indhold over den nye indikatorværdi kan også stamme fra fx de anvendte trykfarver eller fra genbrugspap- og  papir. Den ansvarlige virksomhed skal altid vurdere og dokumentere, at fødevarekontaktmaterialer af pap og papir overholder rammeforordningens (1935/2004) artikel 3. Dette gælder også for indhold af stoffer, der stammer fra trykfarver, imprægnering af papiret eller indhold af genbrugspap og -papir. På grund af den forøgede risiko for afsmitning af mange typer kemiske stoffer, anbefaler Fødevarestyrelsen generelt, at genbrugspap og -papir ikke anvendes i kontakt med fede fødevarer.

Analysemetoden for totalt organisk fluor (TOrF) eller en ny alternativ analysemetode for ekstraherbart organisk fluor (EOF) kan begge anvendes til målingen af organisk fluor i pap og papir emballager. 

Kontakt os endelig, hvis I har brug for rådgivning omkring fluorstoffer i pap og papir, eller hvis I har brug for analyser for organiske fluorforbindelser. Eurofins Product Testing tilbyder både analyser for TOrF samt analyser for de enkelte fluorstoffer.

For yderligere information kan Fødevarestyrelsens fakta-ark findes her