JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Om Os >> Kvalitet og akkreditering >> Kemisk måleusikkerhed

Kemisk måleusikkerhed

Sidebar Image

Dette dokument giver hjælp til at forståelse af begrebet måleusikkerhed.

Måleusikkerhed for kemiske målinger

Den på rapporten angivne måleusikkerhed Um (%) er (kun) angivet som Urel. En usikkerhed kan angives som Urel (i %) eller Uabs (i absolutte værdier f.eks. mg/L) (der henvises til ”Kvalitetsbekendtgørelsen" mht. definition af Urel og Uabs).Uabs kan oplyses ved henvendelse til laboratoriet. Værdien for Uabs vil maksimalt være lig med kravværdien angivet i Miljøministeriets bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger (betegnes herefter ”Kvalitetsbekendtgørelsen”) for de parametre, der er omfattet af bekendtgørelsen. Bemærk, at afvigelse fra den sande værdi (bias) også indgår i beregning af Urel og Uabs og ikke kun spredning (RSD) af kontrolresultater.

For parametre, der er underlagt Kvalitetsbekendtgørelsen, skal det bemærkes, at krav til Uabs gælder helt op til kontrolværdien Uabs x 100/Urel. Derfor kan det lave måleområde udspændes i hele dette interval (se figur 1). Det betyder, at for målinger mindre end Uabs x 100/Urel kan måleusikkerheden (udtrykt i %) værre væsentlig større end den angivne (Um (%) udtrykt som Urel) på rapporten. Dette er almindeligt anerkendt.

Måleusikkerhed

Uabs og Urel angives med "dækningsfaktor" 2, og dermed opnås en ekspanderet måleusikkerhed. Når "dækningsfaktoren" er lig 2, svarer det til en dækningssandsynlighed på 95%. Måles der 100 gange på den samme prøve, ville 95 af resultaterne ligge inden for den angivne sande værdi +/- den ekspanderede måleusikkerhed.

Metodens måleusikkerhed bestemmes i forbindelse med akkrediteringen af en metode. Heri indgår data opsamlet mellem flere dage, således at beregningen af måleusikkerheden tager højde for alle tænkelige scenarier. Praksis er, at man angiver usikkerheden konservativt, dvs. der oprundes generelt til en usikkerhed i %, der er delelig med 5 (5%, 10%, 15% osv.).

Detektionsgrænsen er bestemt ud fra målbare værdier, og derfor kan der angives talværdier (kvantificeres) fra detektionsgrænsen til øvre målegrænse.

Detektionsgrænser og måleusikkerheden tjekkes løbende ved hjælp af kontrolprøver, der analyseres med i hver eneste analyse-serie, samt dobbeltbestemmelser på tilfældigt udvalgte kundeprøver.


Bemærk: På analyserapporterne fra Eurofins Miljø Luft A/S angives følgende kommentar til usikkerhedsangivelsen:
”Um (%): Den ekspanderede måleusikkerhed Um (%) er lig 2 x RSD%

Hvis du vil vide mere om måleusikkerhed, så kan du læse denne artikel fra Nørderiet.