JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljø >> Nyheder >> 'Kemisk fingeraftryk' skal være til at sikre det rene drikkevand

’Kemisk fingeraftryk’ bidrager til fremtidens drikkevand

Sidebar Image

Kvaliteten af vores grund- og drikkevand skal i fremtiden sikres ved hjælp af et analyseværktøj, som kan finde stort set alle stoffer i en enkelt vandprøve. De seneste år har HRMS-analyser (højopløst massespektrometri) udviklet sig meget, og det har gjort det muligt at identificerer flere stoffer i vand sammenlignet med før. Derudover giver denne form for analyse prøven et unikt kemisk fingeraftryk.

Udfordringen er dog, at analysemetoderne på de enkelte laboratorier ikke er standardiserede idag og at resultaterne derfor kan være svære at sammenligne. Derfor har en række danske og tyske aktører, herunder Eurofins Miljø, slået sig sammen i projektet AQUAPLEXUS. Målet er at udvikle og standardisere arbejdsgange og analysemetoderne, så resultaterne bliver ensartede.  

AQUAPLEXUS-projektet fokuserer på tre nøgleelementer, som vil revolutionere vores tilgang til vandanalyser:

  1. Kemisk analyse: Udvikling af en valideret standardisering, fra prøvetagning til endeligt analyseresultat. Det skal sikre kvaliteten af resultater fra HRMS-analyser og samtidig gøre metoden kommercielt tilgængelig for alle aktører i grundvand-drikkevand-værdikæden.
     
  2. Dataarkiv: Selvom HRMS-analyser kan identificere stort set alle stoffer til stede, kan de ikke gøre det på én gang. Derfor er det væsentligt at kunne gemme resultater og gøre dem tilgængelige for omverdenen. Det skal ske ved at etablere et nationalt dataarkiv til lagring af resultater fra de standardiserede analyser. Dataarkivet skal være tilgængeligt på eksisterende platforme, såsom Miljøportalen og GEUS’ Jupiter database.
     
  3. Prioritering: HRMS-analyser kan give meget information om hvilke stoffer, der findes i en vandprøve, men ikke mængderne, hvor de kommer fra, eller om stofferne er et problem i forhold til at sikre grund- og drikkevand af god kvalitet. Der skal udvikles metoder til at vurdere koncentrationer og til at prioritere, hvilke stoffer der først skal sættes ind for.

Det vil med AQUAPLEXUS-projektets værktøj blive muligt at få et langt bedre overblik over, hvad der er i vores grundvand og drikkevand. Desuden kan værktøjet bruges til at vurdere, hvilke indsatser, der er vigtige i forhold til at sikre det rene drikkevand i fremtiden.

Læs mere om projektet her.