JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljø >> Nyheder >> Kvaliteten af det danske drikkevand

Kvaliteten af det danske drikkevand

Sidebar Image

Myndighederne og vandforsyninger holder konstant øje med kvaliteten af vores drikkevand, så danskerne trygt kan drikke vandet fra vandhanen.

Eurofins er med til at dokumentere kvaliteten af vandet via vores vandanalyser iht. til lovgivningen og vandforsyningernes ønsker. Vi analyserer blandt andet for, om det er organiske mikroforureninger (såsom benzen og PAH’er), pesticider eller coliforme bakterier i vandet. Vi analyserer vandet for disse stoffer, da nogle kan være sygdomsfremkaldende eller sundhedsfarlige - og fordi kravene til dansk drikkevand generelt er høje. Mange af vores laboratorier er involveret i analyserne, hvor alle fagfolk og procesled er vigtige for et godt resultat. Det kræver både miljøteknikere og -teknologer, laboranter, kemikere, biologer, mikrobiologer, geologer og tekniske personale at udtage samt analysere prøverne og rapportere prøveresultaterne.

Fund af TFA i grundvandet

Helt aktuelt har Miljøstyrelsen i januar 2021 meddelt at stoffet TFA (Trifloureddikesyre) er fundet i 219 af 247 undersøgte grundvandsboringer, der er indgået i Miljøstyrelsens massescreening for pesticidstoffer i grundvandet. En undersøgelse, hvor Eurofins har foretaget analysearbejdet.

Når der i en vandprøve bliver fundet f.eks. TFA eller andre af de førnævnte stoffer, kan vandforsyningen og myndighederne tage aktion og begynde at kortlægge forekomsten af stoffet og danne sig et overblik over udbredelsen og konsekvensen for en vandforsyning.

Analyseresultaterne bruges dermed aktivt til for eksempel at stoppe en vandindvinding, lokalisere og fjerne forureningen eller danner grundlag for overvejelser om at grundvandet skal oprenses yderligere. Analyserne af vandet er dermed med til at sikre, at forureninger bliver stopper og fjernet, og at vi fortsat kan stole på, at der er rent vand i hanen.

Kvaliteten af drikkevandet i 2017 til 2019

I 2017 til 2019 overholdt vandet i langt de fleste tilfælde kvalitetskravene – så selvom der få gange om året bliver fundet spor af pesticider eller E.Coli i drikkevandet, så er det danske drikkevand generelt af høj kvalitet, og bliver betragtet som sundt og rent. Den kontinuerlige monitorering og drikkevandsanalyserne er med til at sikre, at drikkevandet fremadrettet bibeholder den høje kvalitet.

Du kan læse mere om drikkevandskvaliteten i Miljøstyrelsens rapport