JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
AnalyseLeksikon >> Kemiske analyser >> Allergener

AnalyseLeksikon - Allergener

Sidebar Image

Hvad er allergener?

Allergener er proteiner som immunsystemet, hos dem af os med allergi, reagerer på og disse proteiner kan udløse allergiske reaktioner af varierende sværhedsgrad. Reaktionerne kan være alt fra milde symptomer - som går over efter kort tid - til alvorlige og til tider livstruende tilstande.

Ofte behøver det kun være små mængder protein, der kan give reaktioner og nogle mennesker kan reagere forskelligt, fra milde symptomer til alvorlige reaktioner med efterfølgende allergisk (anafylaktisk) shock. Selvom det meste af den mad vi spiser, indeholder forskellige typer af proteiner, der i teorien kan forårsage allergiske reaktioner, er det heldigvis kun få fødevarer, der er i søgelyset som allergener (14 allergener, der skal mærkes i Danmark & EU).

Der er forskel på fødevareallergi og fødevareintolerance – fødevareintolerance er ikke nødvendigvis baseret på, at kroppens immunsystem reagerer. Et eksempel kan være, at der dannes reaktioner, der hæmmer enzymsystemet i kroppen, eller at kroppen mangler bestemte enzymer til at nedbryde maden fuldstændigt. Mens fødevareallergi kan være meget alvorlig og dødelig, anses fødevareintolerance for at være mindre farlig.

 

 


 

Analyser af allergener

Der findes forskellige metoder til at påvise allergener i fødevarer. Alle analyser udføres i overensstemmelse med gældende regler. Der findes forskellige metoder til at påvise allergener i fødevarer afhængigt af prøvetypen. Den mest almindeligt anvendte teknik er immunoassay-teknikken ELISA. Dette detekterer forskellige proteiner. En anden meget brugt teknik er PCR, som påviser DNA fra forskellige arter. Der anvendes også andre teknikker, og der udvikles løbende nye analysemetoder for allergener.

Hvad kan vi hjælpe med?

Eurofins Steins Laboratorium A/S tilbyder et omfattende udvalg af analyser til påvisning af allergener iht. kravene i de gældende regler. Vi tilbyder immunologiske, molekylærbiologiske, enzymatiske og kemiske metoder.

Vi hjælper også virksomheder i fødevareindustrien med rådgivning i korrekt mærkning af produkter til både det Europæiske marked og andre markeder, som f.eks det kinesiske marked.

 

Hvilke allergener skal der oplyses om

De stoffer og/eller produkter, som kan findes i Mærkningsforordningens bilag II, skal der oplyses om. Andre stoffer/produkter end de der er listet nedenfor og som kan give allergi, er ikke omfattet af kravet.

 

Gluten
  1. Glute​nholdige kornprodukter, som hvede (fx spelt og khorasanhvede), rug, byg, havre eller hybridiserede stammer heraf, og produkter på basis heraf, undtagen:
    • ​​​glucosesirup på basis af hvede, herunder dextrose
    • maltod​extriner på basis af hvede
    • glucosesirup på basis af byg
    • kornprodu​kter, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige destillater, herunder landbrugsethanol
Krebsdyr
  1. ​Krebsdyr og produkter på basis af krebsdyr
Æg
  1. Æg og produkter på basis af æg
Fisk
  1. Fisk og produkter på basis af fisk, undtagen:​
    • ​​​​fiskegelatine anvendt som bærestof for vitam​in- eller carotenoidpræparater
    • fiskegelatine eller ægte husblas, der anvendes som klaringsmiddel i øl og vin
Jordnødder
  1. Jordnødder og produkter på basis heraf
Soja
  1. Soja og produkter på basis af soja, undtagen:
    • ​fuldstæ​ndig raffineret sojaolie og -fedt
    • naturlige blandede tocopheroler (E 306), naturligt D-alpha-tocopherol, naturligt D-alpha-tocopherylacetat, naturligt D-alpha-tocopherylsuccinat hidrørende fra soja 
    • plantesteroler og plantesterolestere fremstillet af vegetabilske olier hidrørende fra soj​a
    • plantestanolestere fremstillet af vegetabilske steroler hidrørende fra soja.
Mælk
  1. Mælk og produkter på basis af mælk (herunder laktose), undtagen:
    • ​​valle, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige destillater, herunder landbrugsethanol
    • la​ctitol.
Nødder
  1. ​​Nødder, dvs. mandler (Amygdalus communis L.), hasselnødder (Corylus avellana), valnødder (Juglans regia), cashewnødder (Anacardium occidentale), pekannødder (Carya illinoiensis (Wangenh.) K. Koch), paranødder (Bertholletia excelsa), pistacienødder (Pistacia vera), queenslandnødder (Macadamia ternifolia) og produkter på basis heraf, undtagen nødder, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige drikkedestillater, herunder landbrugsethanol. Her er det f.eks mysli, mortadella, pesto og humus, du kan risikere at finde nødder i.
Selleri
  1. ​Selleri og produkter på basis af selleri.
Sennep
  1. ​Sennep og produkter på basis af sennep.
Sesamfrø
  1. ​Sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø.
Svovldioxid
  1. Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter som samlet SO­2 skal beregnes for produkter, som de udbydes klar til brug, eller som de er rekonstitueret efter fabrikanternes instrukser. Begge stoffer bruges som konserveringsmidler og bliver derfor brugt i en lang række fødevarer. Blandt andet tørret frugt, marmelade, sirup, eddike, øl og vin.
Lupin
  1. Lupin og produkter på basis af lupin. Lupinbønnen kan bruges til at lave glutenfri mel og proteinpulver. Derfor kan du finde lupin i nogle typer glutenfri produkter, det kan f.eks. være lasagneplader, kager og brød.
Bløddyr
  1. Bløddyr og produkter på basis af bløddyr

 

Lovgivning & Forskrifter

Der er i dag et lovpligtigt krav om mærkning af 14 allergener og produkter fremstillet heraf, på emballagen til fødevarer, hvori disse indgår.

Den 13. december 2014 blev de tidligere mærknings- og næringsdeklarationsbestemmelser erstattet af fødevareoplysningsforordningen (forordning (EU) nr. 1169/2011). Fødevareoplysningsbekendtgørelsen stiller krav om, at stoffer eller produkter, der giver allergi/intolerance, skal fremhæves visuelt i ingredienslisten, og reglerne gælder også for uemballerede fødevarer.

 

Årsager til allergeneksponering

I EU er der et centralt system til indberetning af fødevaresikkerhedshændelser, Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). I dette system registreres ofte tilfælde, hvor allergener er en udfordring, såsom mangelfuld mærkning. Der er stadig mange fødevarevirksomheder i verden, som ikke har fuld kontrol over allergenmærkningen af ​​produkter, der indeholder allergener.

Derudover registrerer RASFF produkter, der er forurenet med allergener. Det kan skyldes, at produktionen af ​​et produkt uden allergen er produceret, hvor der er rester af allergenholdigt materiale fra tidligere produktioner, som forbliver i produktionsudstyret og "forurener" fødevaren.
Støv og anden forurening i produktionslokalerne, der indeholder de allergifremkaldende fødevarekomponenter, kan også blandes ind. Denne utilsigtede blanding har ikke nødvendigvis nogen hygiejnisk betydning, men er alvorlig med hensyn til allergener.