JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Steins >> Kampagner >> Pfas

Analyser for PFAS i Fødevarer og Drikkevarer

 

Analyser for PFAS i Fødevarer og Drikkevarer

Læs vores nyeste opdateringer om PFAS og om de nye PFAS grænseværdier fra EU HER.

Eurofins Steins Laboratorium A/S, tilbyder at teste fødevarer for indhold af PFAS/PFOS i blandt andet kød, æg, mælk, fisk, skaldyr, frugt og grønt, foder og landbrugsafgrøder. Vi tilbyder desuden i Eurofins Milk Testing A/S at teste blod fra levende dyr og kreaturer før slagtning.

Vores akkrediterede laboratorier kan analysere for forekomsten af omkring 50 PFAS-stoffer i hele fødevareforsyningskæden fra jord og hav til bord. Vores laboratorier har gennem en årrække optimeret på metoden, så vi kan tilbyde meget lave kvantificeringsgrænser for disse analyser. Eurofins Miljø kan hjælpe med test af grundvand, drikkevand og jord.

Vores analysemetoder kan måle på forekomsten af PFAS med en kvantificeringsgrænse (LOQ) helt ned til 10ng/kg. Dermed får du det bedst mulige billede af indholdet af PFAS ved at bestille en af vores analysepakker.

Se skema, for mere info om vores forskellige prøvetyper.


Navn på Testkode

Pakkenavn

Antal PFAS/PFOS Forbindelser

Analysetid

PLW8F

PFAS 4 i Fødevarer & Foder

4

ca. 14 arbejdsdage*

PLW7X

PFAS 22 i Fødevarer, Foder & Biota

22

ca. 14 arbejdsdage*

PLW8H

PFAS Total i Fødevarer & Foder

51

ca. 14 arbejdsdage*

* Optimal prøvevolumen 50g.

** Der tages forbehold for løbende ændringer. Kontakt venligst kundeservice for at holde dig opdateret.

*** Kontakt kundeservice for oversigt over vores Akkrediterede PFAS analyser.

 

Vi analyserer på forekomsten
af omkring 50 PFAS stoffer

 

PFAS - Nye grænseværdier i Fødevarer

Som nævnt i KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2022/2388 af 7. december 2022, blev der i sommers vedtaget nye grænseværdier for perfluoralkylstoffer i visse fødevarer. Disse er nu offentliggjort og trådte i kraft pr. 01.01.2023. Der er derfor indført en række grænseværdier for en række perflouralkylstoffer (PFASer) til følgende produktgrupper; æg, fiskevarer og toskallede bløddyr samt kød og spiselige slagtebiprodukter.

Obs: Fødevarestyrelsen har gjort EU opmærksom på en fejl i den danske oversættelse af direktivet. Enheden for grænseværdier står korrekt i den engelske version µg/kg wet weight (ppb), mens den danske version angiver mg/kg (ppm) vådvæg. EU vil få ændret hurtigst muligt.

 

 

Læs nyheder og relevante undersøgelser om PFAS i fødevarer:

MST: ​"PFAS i vildænder varierer stærkt fra sted til sted" - Tryk her for at læse:​

DTU: "PFAS fundet i økologiske æg" - Tryk her for at læse:​

 

Kontakt Kundeservice eller Salg

Kontakt os allerede nu og hør mere om hvilke PFAS-undersøgelser vi kan tilbyde for jeres produkter, så du kan få viden om din virksomheds risiko for problemer relateret til PFAS forurening af jeres råvarer og produkter.

 

Baggrund for Fluorstoffer

Af:
Steffen Adrup Benné & Esben Kongsgaard Jensen

PFAS (også kald​et fluorerede stoffer eller perfluorerede forbindelser) er en stor gruppe af såkaldte per- og polyfluoroforbindelser (perfluoroalkylated substances, PFAS). Gruppen omfatter bl.a. PFOS (perfluorooctansulfonsyre), PFOA (perfluorooctansyre) og en lang række øvrige fluorerede forbindelser.

Højfluorerede stoffer (PFAS) har mange anvendelsesmuligheder, bl.a. i brandslukningsskum, imprægnering af papir og tekstiler, i produkter inden for ingeniør-, foto- og elektronikindustrien (f.eks. metalbelægning, hydrauliske væsker), og som råmateriale til non-stick materialer, plast osv.).

PFAS forekommer både i form af mono- og polymerer. Det er monomererne, der er af primær betydning i miljøet. Produktionen af de to "klassiske" PFAS-stoffer; PFOS (perfluoroctansulfonat) og PFOA (perfluoroctansyre), begge med 8 kulstof-forbindelser, begyndte allerede i 1940'erne. Begge stofferne er persistente med meget lange nedbrydningstider. Både i USA og i EU er der stor fokus på PFAS-holdige produkter – og det forventes at der i den kommende periode vil komme endnu mere fokus på området.

 

I Danmark

I Danmark er der fundet PFAS i blandt andet grundvand, drikkevand, jord og forskellige fødevarer og der er igangsat en række undersøgelser, der skal belyse problemets omfang.

Der er i dag identificeret mere end 5.000 forskellige PFAS-forbindelser, men EU’s fødevaresikkerhedsagentur ”The European Food Safety Authority (EFSA)” har, indtil nu, kun fastsat grænseværdier for 4 af forbindelserne: PFOA, PFOS, PFNA, PFHxS - med en grænseværdi (Total Weekly Intake, TWI) for totalindholdet på 4,4 ng/kg kropsvægt. Det betyder at et barn på 10 kg må indtage op til 44 ng om ugen, mens en voksen på 80 kg må indtage op til 352 ng om ugen.

Et nanogram er en milliardendedel gram (0,000000001 g). 

 

Grænseværdier

Grænseværdien for den enkelte fødevare beregnes derfor på baggrund af mængden af fødevarer der forventes indtaget om ugen. Eksempelvis er der lavere grænseværdi for rejer end for oksekød, da man næppe spiser lige store mængder af de to fødevarer i løbet af en uge. EFSA konkluderer, at vores indtag af PFOS og PFOA for en betydelig del af den europæiske befolkning overstiger grænseværdien.

PFAS sættes i forbindelse med en række sundhedsskadelige risikoer, f.eks. kan det have indflydelse på skjoldbruskkirtel, lever og fedtstofskifte. Desuden kan hormonsystemet og immunsystemet påvirkes af langvarig eksponering.

 

Læs mere om PFAS

Kontakt

Bestil analyse

Kundeservice
Kontakt kundeservice
Tlf:  +45 70 22 42 86

 FAQ

Hvor kan jeg få mere info om Eurofins & PFAS?

Du kan læse mere om PFAS og udviklingen af PFAS analyser hos Eurofins, hos vores Svenske kollegaer, på linket herunder:

https://www.eurofins.se/about-pfas/pfas-legislation/

Vores kundeservice er den bedste hjælp at få, når du skal vælge de rigtige analyser for dit segment. Du finder en Testkodetabel her på siden, der giver de fleste informationer, som du bedes overveje inden du kontakter os. Så er vi bedst klædt på til at skræddersy den rigtige analysepakke til dig.

Hvilke fødevarer er der grænseværdier på?

 Æg, fiskevarer og toskallede bløddyr samt kød og spiselige slagtebiprodukter.

Hvor meget er et nanogram / µg

Et nanogram ( µg ) er en milliardendedel gram (0,000000001 g).