JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Vores analyser >> Fødevarer & Drikkevarer >> Bryggeri

Analyser til dit bryggeri

Sidebar Image

 

Scandinavian Brewery Laboratory en del af Eurofins Steins Laboratorium A/S

Vi har mange års erfaring med kvalitetstjek af øl og optimering af produktionen.
Vi har samlet et overblik over vigtige parametre, hvor analyser hjælper dig til at forfine dine produkter.

Bitterstof

Når du koger humle i urt, er en af de vigtigste kemiske reaktioner isomeriseringen af α-syrer til iso-α-syrer. Det er ikke kendt, om α-syrer er mindre bitre end iso-α-syrer; men da α-syrer ikke er opløselige i øllet, bliver iso-α-syrerne en vigtig komponent, når vi skal karakterisere øllets bitterhed. Iso-α-syrer bidrager med den form for bitterhed, brygmesteren er interesseret i at have i øllet, hvorimod oxidationsprodukter af α / α-syrer og diverse reaktionsprodukter af iso-α-syrer giver en uønsket harskhed/bitterhed. Analyse af indholdet af iso-α-syrer giver dermed et tal for, hvor godt brygningen er forløbet. Bitterstof eller bitterhed måles i BU (bitterness unit)

Analyse af diacetyl

Diacetyl dannes som et biprodukt under fermenteringen. Stoffet har en kraftig aroma af smør / honning. Øl-sarcina - eller ”sarcinasyge” - er resultatet af en infektion i øllet med øl-pediokokker, som er i stand til at danne diacetyl - og dermed give øllet en uønsket smag.
Derfor skal diacetyl koncentrationen i de fleste øl typer ligge under en bestemt grænseværdi, inden du tapper. Der findes dog øl typer, hvor man bevidst udnytter diacetylens aroma - og derfor tillader moderate niveauer.

Bestemmelse af farve

Farven er ofte meget præcist defineret i moderne øl. Et skift i farven kan som regel advare om, at noget i processen ikke er, som det skal være. Der er mange faktorer, der påvirker farven i det færdige øl - herunder behandlingen af råvarerne, hvordan gæringen foregår, hvordan produktet bliver lagret, og hvordan det bliver pakket.

En udtømmende liste er ikke mulig, og der henvises derfor til faglitteratur for øl-brygning. Du kan anvende farven som parameter på produkter fra alle faser af processen, fra urt over lagertank til tryktank og færdigtappet øl.

Haze

Øl-klarhed (på engelsk haze) er en vigtig faktor i forbrugernes accept, idet tilstedeværelsen af haze i øl normalt er forbundet med ringere kvalitet. Haze i øl er et naturligt fænomen, der kan observeres efter opbevaring i en til tre uger. Ved at måle haze kan du også se, om der eventuelt kunne være udfældninger i øllet. Udfældninger kan blandt andet skyldes et stort indhold af protein og oxalat. På baggrund af dette er det af stor betydning for tryktanks-analysen, at der bliver målt haze og visuel bedømmelse af klarhed. Ved hvert tryktankskift - og når en tryktanksprøve er færdig - måles der haze på prøven. Haze kan også måles i vand og sodavand.

Skumtal

Skumtallet er et mål for, hvor længe skummet holder sig i det opskænkede øl. Dette måles i sekunder. Skum dannes ved at CO2-bobler stiger til overfladen, og tallet defineres som tiden, det tager for skummet at falde 40 mm. Dårlig skumkvalitet kan tilskrives mange forskellige parametre:

  • Over / under carbonering af malt
  • Overmodifikation af malt
  • For høj enzym-aktivitet under gæringen
  • For meget sukker tilsat
  • Forkert køle-behandling
  • Høj adsorberende filtrering
  • Olie og fedt
  • Rester fra rengøring og/eller sterilisering
  • Samt en lang række andre faktorer

Læs mere om alle vores bryggeriydelser fra Eurofins SBL - HER

 

Hygiejne & Mikrobiologiske analyser

Mikrobiologiske analyser et vigtigt redskab til kvalitetssikring!

Foruden en nøje kvalitetskontrol på bryggeriet, er en høj hygiejne med til at kvalitetssikre produktet.

Vi tilbyder en vifte af akkrediterede analyser til sikring og overvågning af mikrobiologisk kvalitet og fødevaresikkerhed.
Herunder:

  • Mikrobiologisk analyse af øl efter anerkendte standardmetoder (European Brewery Convention)
  • Mikrobiologisk analyse af råvarer, rengøringsprøver og procesvand
  • Hjælp til isolering og identifikation af formodede mikrobielle forureninger


Vi vil gerne høre fra dig

Har du brug for hjælp eller øvrige spørgsmål, så kontakt os. Sammen finder vi den løsning, der passer dig.

 

Læs mere om vores analyser